От разбито сърце боли като при физическа болка
От разбито сърце боли като при физическа болка / снимка: Sofia Photo Agency, архив

От векове поети и композитори се опитват да опишат болката от разбито сърце. Учените обаче установиха, че агонията от несподелена любов е нещо повече от обикновена емоционална реакция.

Научни изследвания показват, че скъсването с любимия човек активира зоните в мозъка, които обикновено се свързват с обработването на физическата болка, както например е усещането при изгаряне. С други думи от разбито сърце наистина боли.

Учените изследвали 40 американски мъже и жени, чиито връзки приключили противно на желанието им. Всички заявили, че преживяването дълбоко ги наранило. Техните мозъци били сканирани, докато гледали различни снимки, обяснява БГНЕС. По думите им мислите за раздялата нараняват повече от нагорещената сонда.

"Резултатите придават ново значение на идеята, че социалното отхвърляне наранява. На пръв поглед изглежда, че заливането с чаша горещо кафе и мисълта за това колко отхвърлени се чувствате, когато гледате снимката на човек, с когото наскоро сте преживели нежелана раздяла, разкрива различни видове болка. Но това изследване показва, че те може би са по-сходни, отколкото се смяташе до момента", заяви изследователят от Мичиганския университет Итън Крос, който осъществил изследването.