От коя страна се бели бананът?
От коя страна се бели бананът? / Thinkstock/Getty Images

От коя страна се бели бананът?

Повечето хора белят банана откъм дръжката, но съществата, които традиционно съжителстват с банани - маймуните, винаги белят банана откъм семката. Ето как се приема, че имаме два начина за белене на банан - правилен и неправилен. Но кой е правилният? Сега ще ви изненадаме.

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Съществуват осем начина за белене на банани. Как е възможно това? Възможно е от техническа гледна точка и заради различните сортове банани, които са доста разнородни. Ние говорим за един сорт, най-разпространения - сорта Кавендиш.

Иначе техниките са следните:

Счупване на банана по средата, кожата му може да се скъса, затова при разделението на двете части той остава да виси на едната - това е промишленото или готварско белене, когато ти трябват много банани и така или иначе ще ги режеш после.

Другата техника е въртеливото движение или изтискването. Ефектът е същия.

Банан може да се бели и като се хване за дръжката и с отривисто движение на китката се насочи надолу.

Останалите три техники са с помощта на сечиво. Някои банани не могат да се белят лесно с ръце, така че се използва нож и се белят подобно на други тропически плодове.

Но тези техники по определение не са правилни. При нас спорът е за традиционното издърпване на обвивката на бананите Кавендиш - кое е маймунското и кое е по-немаймунското.

Вижте, естествено, че няма значение как ще обелиш банана, но има нещо съществено, на което си струва да се обърне внимание - какво смяташ да правиш с остатъка от семка накрая. Вие се изненадвате, че бананът има семка? Има. Или най-малкото имал е.

Ако го обелите откъм дръжката, семката остава в долния край и вие я изхвърляте заедно с обелката. При култивираните банани тя е незабележително малка, почти не съществува вече. Но при дивите банани има доста семки. С процеса на култивиране семката почти напълно е изчезнала, поне доколкото природата го позволява.

Но някога не е било точно така. Тя е била малко по-голяма. Когато обелите банана по маймунски начин, в горния му край има черно връхче, нали така? Маймуните нямат проблем с него, но хората имат. Едно, че не ядем семките на плодовете и освен това при банана тя се е считала за отровна. Което е глупост, но само тази глупост да беше, лесно щеше да е.

Ето защо човешкият метод на белене е през дръжката. Което всъщност е долната част, защото бананът расте на обратно. Маймуните знаят това, те виждат как расте плодът и са свикнали да белят плодовете откъм най-зрялата има част, която е обратната на дръжката. Там е най-мекото, най-лесно е за белене.

Хората обаче консумират банана вече отсечен и малцина си дават сметка кое е горе, кое е долу. Затова го белят с помощта на естествения помощник, какъвто се явява малката дръжка.

Кой от двата начина е правилен? Като се има предвид, че целта е бананът да попадне в стомаха ви, правилен е този начин, който води до тази цел по-бързо. Съмняваме се обаче, че единият е кой знае колко по-бърз от другия. В такъв случай е по-скоро въпрос на светоусещане. Ако сте по-далече от природата на бананите, белете го откъм дръжката, но ако дивото е налице във вас и сте склонни да се скарате с всеки наоколо заради един банан, давайте през върха. Там е истината.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук