От какво зависи женският оргазъм?
От какво зависи женският оргазъм? / снимка: Thinkstock/Getty Images

Изследване на американски специалисти опроверга битуващото досега мнение, че чувствителността на клитора изобщо не е свързана с неговия размер.

32 жени били подложени на изследване с магнитно-резонансна томография (МРТ) на малкия таз. Оказало се, че колкото по-малък е този женски орган, толкова по-вероятно е жената да има проблеми със сексуалното удовлетворение. Освен това възбудата при представителките на нежния пол зависи и от местоположението на клитора спрямо влагалището - колкото е по-далеч, толкова е по-малка вероятността от оргазъм.

Водещата изследователка д-р Сюзан Оукли от Синсинати, щата Охайо, твърди, че екипът й събрал достатъчно данни, потвърждаващи, че за женския оргазъм е важна не G точката, а точката К - или клиторът. А още по-точно неговият размер и местоположение. Колкото той е по-голям, толкова повече има чувствителни окончания, чието стимулиране довежда до оргазъм.

Учените смятат, че резултатите от тяхното изследване ще спомогнат да се разработят нови методи за лечение на аноргазмията. Липсата на оргазъм при жената е сериозен проблем, защото пациентки с такава диагноза страдат от депресия, раздразнителност и тежко главоболие, което може да доведе до неврози и периодични истерични прояви.