/ iStock/Getty Images
Разположен на брега на Сао Пауло, Иля де Кеймада Гранде е известен като Островът на Кобрата e най-опасното място в света, забранено за хората, пише „Нешънъл Джиографик“.

Малко над 30 километра от брега на Сао Пауло в Бразилия се намира островът на Кобрата в Атлантическия океан. На пясъка табела предупреждава моряците, че е забранено слизането там: те казват, че това е най-опасното място в света, а достъпът на хора е забранен от правителството.

На повърхността на острова обитава Bothrops insularis: вид ендемична змия, която може да бъде с дължина до 70 сантиметра. Тя се идентифицира по жълтеникаво-кафявия си цвят и според най-консервативните изчисления се изчислява, че има до един екземпляр на квадратен метър.

Като се има предвид огромното разнообразие от смъртоносни змии, които естествено обитават Ilha de Queimada Grande, местните власти избират строго да ограничат достъпа на хората. Това е така, защото местните видове са дори по-отровни от континенталните, което ги прави още по-голяма заплаха за туризма.

Смята се, че преди около 11 хиляди години морското равнище се е повишило, прекъсвайки всякакъв контакт между Иля де Кеймада Гранде и континента. По тази причина местните змии развиват способността да бъдат пет пъти по-отровни от тези на сушата.

Оттогава тези змии ловуват и ядат по-големи прелетни птици. Островните птици вече знаят смъртността на змиите, така че те са се научили да предсказват техните атаки, за да избягат. Тъй като са принудени да се хранят с по-големи животни, отровата им естествено стана по-смъртоносна.

Наистина никой. Само бракониерите в района се впускат в гъстата джунгла, за да получат конкретни екземпляри, за които взимат около 30 хиляди долара. Бразилската държава обаче е положила значителни усилия, за да попречи на изследователите и туристите да навлязат в дълбините на остров Кобра.

Добре известно е, че рибарите в района разпространяват легенди, които плашат както местните, така и чужденците. Най-известната, разказва историята на цяло семейство, загубило живота си при кацане на острова. Друг казва, че пиратите от открито море са напълнили мястото със змии, за да скрият многомилионно съкровище.

Въпреки ограниченията, наложени от бразилското правителство, различни учени са пътували там с намерението да проучат мястото. Преди няколко години австралийската телевизия дори направи специално отразяване, за да получи отрова от тези змии. Това с намерението да се развие по-добър серум, който позволява да оцелее при атака от който и да е от тях.

В продължение на почти четири десетилетия медицината се занимава с генерирането на алтернативи за лечение на ухапвания от змии. По ирония на съдбата, антидотът е в самата отрова на тези змии. Освен това веществата, необходими за производството на каптоприл, също се извличат от това, лекарство, което се предлага на пазара днес за облекчаване на проблемите с кръвното налягане.
БГНЕС