Островна държава е заплашена от изчезване, лидерите й имат план Бе
Островна държава е заплашена от изчезване, лидерите й имат план Бе / снимка: Reuters

Опасявайки се, че климатичните промени може да изтрият от лицето на Земята целия им тихоокеански архипелаг, лидерите на Кирибати са съставили необичаен план Бе - да преместят населението във Фиджи, предаде Асошиейтед прес.

Президентът на Кирибати Аноте Тонг съобщи за агенцията, че кабинетът е одобрил през седмицата план за купуване на близо 6000 акра земя на главния остров на Фиджи Вити Леву. Той обясни, че плодородната земя, която се продава от църковна общност за 9,6 милиона долара, може да гарантира сигурността на наброяващото 103 000 души население на Кирибати. Тонг, разбира се, изрази надежда преместването да не се налага никога.

"Но рано или късно за по-младото поколение то няма да е въпрос на избор, а на оцеляване", опасява се президентът на островната държава.

Кирибати е единствената държава в света, разположена едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо. Разстоянието между най-западната и най-източната точка е около 4000 км (колкото от Москва до Лисабон), а разстоянието между най-северната и най-южната точка е около 2300 км (колкото от Атина до Стокхолм). Въпреки това нейната площ е само 812,4 кв. км, което я нарежда на 171-о място по големина от 195 независими държави, сочи географска справка.

Архипелагът, който буквално е "яхнал" Екватора, от известно време е в центъра на обсъжданията за последиците от климатичните промени, тъй като много от атолите едва се подават над морското равнище. Според президента Тонг редица села вече са евакуирани, тъй като морската вода залива сушата и се смесва с подземните сладки води, без които е невъзможна не само селскостопанската дейност, но и животът. АП посочва, че според повечето учени сегашният темп на покачване на морското равнище в Тихия океан е около 2 мм годишно. Поради климатичните промени обаче се очаква този темп да нарасне.

Фиджи, където живеят около 850 000 души, е на 1400 мили от Кирибати. Но какво смятат жителите му за перспективата да осигурят убежище за хилядите си съседи засега остава неясно, отбелязва БТА.

Президентът на Кирибати очаква парламентът да одобри сделката за купуване на земята през април, преди да започне да обсъжда плана с ръководството на Фиджи.

Шарън-Смит Джонс, говорителка на правителството на Фиджи, съобщи, че то разглежда в момента плана на Кирибати и ще изготви становище най-късно идната седмица, съобщава АП.