Основното оръжие на кандидата при наемането на работа
Основното оръжие на кандидата при наемането на работа / Thinkstock/Getty Images

Изследователи от Чикагския университет твърдят на базата на серия от експерименти, че гласът е основното оръжие на кандидата при наемането на работа, съобщи Psych Central.

По време на експериментите студенти е трябвало накратко да разкажат за себе си и да представят визиите си в писмена форма на представителите на компанията, в която кандидатстват за работа. Учените са записали също разказа на младежите и девойките на видео.

Кандидатите са били оценявани от няколко групи експерти. Първата е слушала устните разкази, гледайки видеозаписите. Втората е слушала само аудиозаписите. Третата е чела писмените характеристики.

Експертите, слушали гласа на кандидатите, са ги сметнали за по-успешни, креативни и компетентни от тези, които са чели писмените им работи. Оценката на специалистите, гледали видеозаписи, не се е различавала от тази на експертите, слушали аудиозаписи. Кандидатите са се харесали повече на тези, които са слушали гласа им. Експертите по-често са били готови да ги наемат на работа.

Във втория експеримент актьори и кандидати са чели на глас писмените заявления за работа. Специалистите са оценили по-високо тези молби, които са им били прочетени от актьори. Дори най-големите професионалисти, които са участвали в експеримента, са предпочели кандидат, чийто разказ са слушали, а не са прочели писмената му мотивация.

Източник: БТА