Още месец и половина зима в САЩ
Още месец и половина зима в САЩ / снимкa: БГНЕС

Прословутият американски мармот Фил, който със своите специфични прогнози за времето представлява една от атракциите в САЩ, излезе от своята бърлога и видя сянката си, което означава, че страната трябва да очаква още шест седмици зимни студове, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Както става всяка година на 2 февруари, членовете на Клуба на Мармота от Пънксутоуни, малко градче в района на Филаделфия, облякоха фракове и присъстваха на ритуала, от който става ясно какво да очакат американците до първия ден на пролетта. Ако в дадена година този ден е слънчев, мармотът вижда сянката си и се прибира да си „доспи“ зимния сън, което значи, че зимата ще продължи. Ако времето на 2 февруари е облачно или мъгливо, животинчето излиза от бърлогата си, не вижда сянката си и остава навън, т.е. зимният сън е завършил и пролетта вече идва.

Традицията датира от пристигането на първите германски заселници в тази област – тогава земеделците си планирали датите за пролетната сеитба съобразно „прогнозата“ на мармота. Всяка година на 2 февруари в Пънксутоуни пристигат хиляди любопитни туристи, за да присъстват на своеобразната атракция.