/ ThinkStock/Getty Images
Старите навици умират трудно, затова правим някои неща, без дори да мислим колко вредни са те - особено сутрин, когато нямаме време за губене. Може би чаша кафе? Или закуска с мляко? Това може да не е най-добрият начин да започнем деня.
 
Bright Side разказва за осем неща, които много от нас правят всяка сутрин, а всъщност са вредни. Но дава и съвет как да направим сутринта и деня си по-добър от предишния.  
 
1. Не започваме деня с душ
 
Всеки ден сме изправени пред редица въпроси, на които търсим решения през целия ден. Според лекар от Харвард сутрешният душ ни улеснява да намираме решения, защото помага на мозъка да стане активен и е по-малко вероятно да се разсее от външни фактори. Душът позволява на мозъка да генерира нови и необичайни идеи. Ето защо никога не трябва да пропускаме шанса да си вземем душ след събуждане.

душ
ThinkStock/Getty Images

2. Горещи душове
 
Тъй като горещата вода има релаксиращ ефект, ако си вземем сутрин горещ душ, това ще ни върне обратно в леглото. Студените сутрешни душове имат няколко предимства. Те ни помагат да се чувстваме освежени, стимулират мозъчната активност и карат имунната система да работи по-усилено. Студената вода, за разлика от топлата, не изсушава кожата и според учените хората, които редовно взимат студени душове, могат да свалят около 9 кг годишно.

На първо място сред неблагоприятните за здравето привички е използването на телефони преди лягане
ThinkStock/Getty Images

3. Проверяваме телефона си дълго време
 
Социалните медии са основната причина, която кара толкова много хора първо да вземат телефоните си сутрин. Начинът, по който прекарваме деня, зависи от това как прекарваме сутринта. Съветът тук е да спрем да губим време, проверявайки живота на другите, четейки коментарите и мненията им. Вместо това може да прекараме времето за себе си. Същото важи и за проверката на входящите писма на служебната поща. Това може да направи работният ни ден по-дълъг. По-добре е да пуснем любимата си музика, да прекараме време с хората, които обичаме или да приготвим вкусна и здравословна закуска.

Гардероб функционира като сушилня за дрехи
ThinkStock/Getty Images

4. Губим време за облеклото си
 
Много от нас са прекарвали часове сутрин, питайки се "Какво да облека?" Има достатъчно хаос сутрин, за който нямаме време, така че да не влошаваме ситуацията, като търсим и дрехи. За да направим избора си по-прост, трябва да намалим разнообразието от дрехи, които имаме в гардероба си.

Стив Джобс от Apple носеше легендарните си дънки и черно поло, не защото е пестил пари, а защото е знаел, че времето му е скъпо. Полезно е да имаме специално място в гардероба си, където да поставим само дрехите, които носим на работа. Ако имаме костюм, който ни кара да носим черно сако и бяла риза, то може да запазим само черните сака и бели ризи в тази част. Редовно трябва да проверяваме гардероба си и да се отърваваме от нещата, които вече не носим. Дрехите, които са извън сезона, се съхраняват на друго място.

зърнена закуска
Thinkstock/Getty Images

5. Ядем зърнени култури
 
Обичайната порция зърнени култури (50 грама) съдържа около четири супени лъжици захар. Толкова много захар сутрин води до прилив на инсулин в кръвта и когато ефектът изчезне, ставаме уморени и летаргични. Прясно мляко, кисело мляко и пресни плодове, когато се добавят към зърнени храни, също са нездравословни за ядене сутрин, така че най-добре е да стоите далеч от тях.
 
Известен диетолог, Челси Амер, наскоро заяви, че е по-здравословно да яде по една суха пица сутринта, отколкото една купа зърнени храни. Пицата съдържа протеини, мазнини и въглехидрати, което я прави балансирана закуска. Важно е обаче да запомним да не ядем повече от едно парче.
 
Освен пица, може да хапваме и бъркани яйца, извара или месо, което не съдържа твърде много мазнини.

з
Thinkstock/Getty Images

6. Мием зъбите си след хранене
 
След като хапнем, емайлът на зъбите ни става уязвим, особено ако сме яли плодове, цитруси или пием сода. Те съдържат лимонена киселина и фосфорна киселина. Това, което трябва да направим, е да измием устата си с вода и да почистим остатъците от храна с конец за зъби. Зъбите се мият 30 минути след като сме яли.

кафе
Thinkstock/Getty Images

7. Пием черно кафе
 
Черно кафе веднага след събуждането вдига нивата на кортизол, което води до тревожност. И ако пием кафе, когато сме гладни, може да получим гастрит. Изследванията показват, че най-доброто време за пиене на първата чаша кафе е три или четири часа след събуждането. Ако обаче не можем да устоим на сутрешното пиене на кафе, трябва да добавим малко мляко или сметана. По този начин ще намалим вредните ефекти на напитката върху стомаха.

Учени: За да сте здрави и красиви, не спете в едно легло с партньора си
ThinkStock/Getty Images

8. Оправяме леглото си веднага
 
Оправяйки леглото си веднага след като станем, създаваме добра среда за прахови акари. Влагата, която тялото ни е оставила върху чаршафите през нощта, няма шанс да се изпари. Учените препоръчват напълно да преместим одеялото от матрака, след като се събудим, за да се проветрят.
 
Много е трудно да се откажем от лошите навици наведнъж. Ето защо е по-добре да ги откажем един по един. От кой първо да започнем?
https://brightside.me/