/ iStock/Getty Images
Списание „Hola“ представя осем породи почти непознати кучета, някои от които е истински късмет да срещнеш и са категоризирани като световно културно наследство, а други имат….по шест пръста на лапите.

1. Тай риджбек или тайландско хохлато куче

От тайландски произход тази порода кучета е отглеждана за лов. Това е много стара и малко известна порода кучета. Въпреки това, точно поради особената си физика и жизненоважния си характер, кучето с тайландско гребене придобива все по-голяма популярност и много от семействата го избират за домашен любимец, тъй като е добър спътник, любвеобилен и с добро здраве.

2. Лундерхаунд

Вероятно никога не сте чували за това куче от норвежки произход. То, обаче е една от най-старите породи, а също и от най-странните. На краката си има шест пръста! Норвежките лундхаунди са били използвани за лов на вид птици, открити край бреговете на Норвегия. Благодарение на тази мисия те развиват умения за катерене по отвесни скали. Това може да е причината те да имат шест пръста вместо пет.

3. Асауак

Това е вид хрътка и като хрътка тези кучета са пъргави, страхотни бегачи и отлични ловци. Това обаче не е единствената функция на тази порода кучета - използват се и за защита на номадите в Сахел, в Африка. Поради това е лоялно, вярно куче, добър защитникщ, макар и резервирано и отдалечено от непознати.

4. Муди

Това е унгарско овчарско куче, но със сигурност никога не сте го виждали. Любопитството на тази порода е опашката й – къса, сякаш отрязана по рождение. Това е силно и пъргаво животно и много привързано към семейството. Отдаден на собственика си, той обича да се подчинява и обучението му е лесно. Разбира се, трябва да спортувате много, защото енергийното им ниво е високо. В противен случай може да развие поведенчески проблеми.

5. Оттерхаунд

Днес това е рядко куче и всъщност защитена порода поради малкото останали екземпляри. Отглеждан за лов във водата, по същество е чудесен плувец, въпреки че също обича да дреме на сушата. Темпераментът му е много балансиран, приятелски настроен и е идеален за живот с деца.

6. Перуански виринго

Това е друга от най-малко известните породи в света, въпреки че е високо ценено животно в страната на произход, Перу. Всъщност,породата е призната за културно наследство на Перу. Липсата на козина е най-забележителната му черта. Перуанските виринго са животни, отглеждани като домашни любимци. Техният характер е много благ и са отлични компаньони на децата.

7. Лагото романьоло

Може да ви напомня за водно куче и то е, но италианско. Първоначално от Емилия-Романя, регион, разположен в Северна Италия, основната функция на тази порода е да намира трюфели, така че ако обичате този деликатес, това е вашата порода. Лагото обаче са се превърнали в „домашни“ кучета, поради уравновесения си характер, интелигентност и всестранни умения.

8. Шведски валхаунд

Произхождаща от Швеция, това е порода кучета, принадлежаща към шпицовете и много подобна на Корги, породата кучета, отглеждана от Елизабет II, кралица на Англия. Това е малко известен тип куче и от него има ограничен брой. Всъщност, почти е изчезнал вид. Няколкото останали са високо оценени от собствениците си, тъй като е много привързано към стопаните си и отлично куче-компаньон.
БГНЕС