Орлето Дарик II се завърна след зимуване в Турция
Орлето Дарик II се завърна след зимуване в Турция / снимка: Life+

Пролетната миграция на прелетните птици е в разгара си. Всички посрещаме с усмивка и радост завръщащите се от юг щъркели и лястовици, но малцина знаят, че младите царски орли също зимуват на юг.

Младият Дарик II, който се излюпи през 2010 година в Западна Странджа, вече се завърна в България. Той прекара студените месеци в Турция, на около 200 км. северозападно от Анкара. На 18 март Дарик II тръгна обратно на път към родното си място. След два дни път, птицата прелетя над Босфора и на 21 март вече беше на българската граница. В момента Дарик II обикаля района около Сливен и Нова Загора.

Дарик II беше символично осиновен и кръстен от екипа на Дарик радио преди близо две години. Той е един от 18-те световно застрашени птици, на които природозащитниците от БДЗП поставиха сателитен предавател в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол. Благодарение на това днес знаем къде се намира птицата в момента, къде е прекарала зимата, кои места предпочита за лов и гнездене и много други факти, които до скоро бяха забулени в тайна.

Връстницата на Дарик II - Шаци, която също се излюпи през пролетта на 2010 година, но в Сакар, в момента все още се намира в Турция. Младата орлица зимува близо до мястото, където бе засечен и Дарик II - между Анкара и Бурса.

Да пожелаем на Дарик II и Шаци успешен полет и по-малко препятствия и заплахи по пътя им.

Повече за проекта можете да научите на saveraptors.org.