Орангутан пушач в Индонезия стана сензация в интернет (ВИДЕО)

/ screenshot/youtube
22-годишен орангутан, който пуши цигари като истински пушач, бе заснет да поглъща дима от запалена цигара, подхвърлена му от посетител в индонезийски зоопарк, съобщиха АП и АФП.
 
Снимки, на които се вижда маймуната пушач Озон в зоопарка в Бандунг, на около 150 км югоизточно от столицата Джакарта, бързо се разпространиха в интернет.
 

Забранено е да се хвърлят цигари и храни към животните в зоопарка, но тези забрани често се пренебрегват от посетителите. "Върху табела е написано, че се забранява на посетителите да дават цигари и храни на животните", заяви говорител на зоопарка. "В зоопарка има пазачи, които имат за задача да следят животните, но отговарящият за орангутана Озон вероятно е отишъл до тоалетната", допълни той.
 
Сега от ръководството на зоологическата градина настояват посетителят, подхвърлил цигарата, да бъде арестуван, съобщи ДПА. "Съобщихме за нарушителя на полицията", каза говорителят на зоологическата градина Сулхан Сяфии. "Той нарочно е дал на орангутана цигара. Това е нарушение на закона за грижа за животните", категорични са те.
 
Видеозаписът на пушещия орангутан е направен миналия месец, но привлече внимание преди дни, когато беше споделен многократно в социалните медии.
 
И преди частната зоологическа градина в Бандун е привличала критики за лоши грижи за животните. Миналата година снимки на мършави мечки, искащи храна от посетителите, предизвикаха възмущение. През 2016 г. суматрански слон там умря от сърдечни и белодробни усложнения, след като беше оставен без лечение на друго заболяване цяла седмица.
БТА