Оперният театър в Рим представя обновена версия на „Бохеми”
Оперният театър в Рим представя обновена версия на „Бохеми” / Thinkstock/Getty Images

По време на изтощителните римски горещини лятната сцена на Оперния театър в Рим се е превърнала в едно от най-притегателните места в италианската столица. Тук се играе обновената версия на прочутата опера в четири действия на Джакомо Пучини „Бохеми”, предаде ТАСС.

Лятната сцена се намира в развалините на античните Терми на император Каракала (III в. пр.Хр.). Тук е поставена нова версия на операта „Бохеми”, донесла на Джакомо Пучини световна слава. Тя е по италианското либрето на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза. А то се базира на новелата на Анри Мюрже „Сцени из живота на бохемите”.

Световната премиера на операта се е състояла на 1 февруари 1896 г. в Торино, Театро Реджио (сега „Театро Реджио ди Торино”). Диригент е Артуро Тосканини и оттогава „Бохеми” става част от стандартния италиански оперен репертоар и една от най-често поставяните опери.

През 1946 г., 50 години след премиерата на „Бохеми”, Тосканини дирижира представление за радиото със Симфоничен оркестър на Ен Би Си. Това е единственият запис на опера на Пучини с диригента, водил премиерния спектакъл.

Източник: БТА