Оперният фестивал в Залцбург не бил под щастлива звезда
Оперният фестивал в Залцбург не бил под щастлива звезда / netinfo

Оперният фестивал в Залцбург тази година сякаш не е под щастлива звезда, съобщава БТА, позовавайки се на австрийско радио. Организаторите на събитието, което всяко лято привлича почитателите на оперното и театралното изкуство от цял свят и е синоним за първокласни концерти и оперни спектакли, трябваше да правят светкавични промени в програмата заради отказа на двама от основните изпълнители – Ана Нетребко и Роландо Вилазон – да участват.

Отказът на Нетребко, чиято кариера започна тъкмо на този фестивал преди няколко години, е основната тема за ядовити коментари във Виена. Към това се прибавя фактът, че Нетребко и Вилазон не са единствените оперни звезди, които отказват участие тази година.

Към току-що станалия известен отказ се прибавя и нежеланието – или невъзможността - на Нийл Шикоф, Елена Гаранча и Веселина Кацарова да отговорят положително на поканите за участие тази година.

Ако това е единствено нещастно стечение на обстоятелства, положително би се случвало и в миналото. Но нито Пласидо Доминго, нито Алфрд Брендел са отказвали участие. "Явно сме свидетели на преход, в който десетилетната професионална отговорност бива изместена от безотговорност, определяна от настроения и комерсиалност", коментира австрийското радио.

Гаранча отказва да пее с Нетребко след преминал с изключителен успех общ концерт в Баден-Баден миналата седмица. Нетребко изведнъж се чувства неразположена след частен гуляй в Залцбургски локал и не иска да изпълни задължения, поети с отдавна сключен контракт. Единствено при Вилазон се знае, че се намира в "творческа криза".

"Шокирани сме от факта", заяви президентката на фестивала Хелга Рабл-Щадлер, "че изведнъж се появява безотговорност, за която не сме и предполагали." Програмата на фестивала предвиждаше две участия на Нетребко в четвъртък, когато тя трябваше да пее "Стабат матер" на Джовани Батиста Перголези и ще бъде заместена от Кристине Шефер. Участието на Вилазон беше планувано в песенни вечери на испански композитори в дует с Пласидо Доминго. Вилазон ще бъде заместен от Ана Мариа Мартинес.

Сигурността при определяне на програмата на подобен фестивал от световна величина е особено важна за привличане на публиката, така че налагащите се промени в програмата през идните дни няма да се отразят положително на името на музикалните празници в родния град на Моцарт.