„Окупирай Уолстрийт” превзе Северния полюс и ателието на Дядо Коледа
„Окупирай Уолстрийт” превзе Северния полюс и ателието на Дядо Коледа / снимка: morguefile.com

Движението „Окупирай Уолстрийт” окупира символично Северния полюс и къщата и работното ателие на Дядо Коледа, предаде АФП. Това стана благодарение на интернет сайта www.occupynorthpole.net, създаден от Скот Оунби, основател на компанията Сториборд онлайн, произвеждаща анимационни филми за интернет.

Окупацията на Северния полюс и на работилницата на Дядо Коледа става чрез група дяволчета, които в интернет сайта носят плакати, на които се чете например, че Дядо Коледа е експлоататор. Някои от плакатите са празни и недоволните от банковата система посетители на сайта могат да напишат сами лозунга си, ако той не е по-дълъг от 60 символа.

Същевременно движението „Окупирай Уолстрийт” се отказа окончателно от тактиката на палатковите лагери. Сега движението е наело офис на 12-ия етаж на небостъргач в центъра на Ню Йорк и плаща за него на месец по 5400 долара. Офисът е с площ от 230 кв.м и сумата за наема идва от дарители, пише БТА.

Иначе протестиращите се събират по четири пъти седмично в парка Зукоти, където преди време имаха палатков лагер. На срещите те координират действията си. Протестиращите са решили, че ще възобновят палатковите лагери из САЩ едва през идната пролет, когато метеорологичните условия са благоприятни.