Около 300 делегати от Европа на конференция на лесбийки и гейове
Около 300 делегати от Европа на конференция на лесбийки и гейове / netinfo

Около 300 делегати от Европа се събраха за десетата годишна конференция на Ilga - Международната асоциация на лесбийки и гейове в Европа, която се провежда до 29 октомври в София.

Основна тема на конференцията е "Семейството - нашето семейство в Европа и европейското семейство". Ilga - Европа е неправителствена организация, която обединява над 200 гей групи. Тя има консултативен статут в съвета на Европа и членува в платформата на европейските социални неправителствени организации.

Създадена е през 1996 г. като отделна организация, произлизаща от световната, която възниква през 1998 г. Седалището на Ilga - Европа е в Брюксел. Основната дискусия днес беше свобода на сдружаването, като бяха обсъдени проблеми в Полша, конкретно забраната за публични прояви на тези организации, както и проблеми в други държави.

Поздравления при откриването на форума лесбийките и гейовете получиха от представителите на ЕК, столичния кмет Бойко Борисов, министъра на правосъдието Георги Петканов, от ВС на БСП. Гей парада, предвиден за последния ден на конференцията, се отлага заради балотажа на президентските избори в България.