Огромно сърце тупти на Таймс скуеър за Свети Валентин
Огромно сърце тупти на Таймс скуеър за Свети Валентин / снимка: БГНЕС

Наред с празнуването по стар стил на Свети Трифон Зарезан и на църковния празник за успението на Св. Константин-Кирил Философ, много българи няма да пропуснат да отбележат и Деня на влюбените, католическия празник Свети Валентин. Ще поднесат червени рози или просто цветя, шоколади и най-различни подаръци с формата на червено сърце.

В центъра на нюйоркския площад Таймс скуеър има огромно сърце, което може да измери пулса на любовта, съобщи Асошиейтед прес. Когато бъде докоснато, то започва да бие. Ако хората се хванат за ръце или целунат, 3-метровото сърце свети по-силно и бие по-бързо.

Инсталацията в чест на празника на влюбените Свети Валентин е създадена от архитектурната фирма БИГ. Ритъмът на сърцето се увеличава, ако повече хора докосват сензора.

Произходът на празника Свети Валентин е малко неясен. Имало е няколко християнски мъченици с името Валентин. Всички те са били екзекутирани. Единият Валентин бил в затвора и приятелите му изпращали кратки съобщения, за да го окуражават и да поддържат духа му. Оттам идва традицията да се разменят думи на любов.

Друг Валентин е по-достоверен като покровител на влюбените. През 270 година император Клавдий Втори решил да забрани браковете с войници (съпрузите не отивали на война). Епископ Валентин започнал тайно да венчава младите и когато императорът научил за това, го хванал и го осъдил на смърт, пише БТА. Според легендата, докато бил в тъмницата, свещеникът подписал писмо до дъщерята на тъмничаря, в която бил влюбен, с думите "от твоя Валентин".

Най-разпознаваемият символ на празника са картичките - т. нар. валентинки, съществуващи още от 14-и век. Твърди се, че на 14 февруари хората по света си разменят над 1 милиард любовни послания. По този показател валентинките се нареждат на второ място след коледните картички.