Огромно подземно сладководно езеро откриха в Судан
Огромно подземно сладководно езеро откриха в Судан / netinfo
Огромно подземно сладководно езеро бе открито от учени в западната част на Судан в сухия регион Дарфур. Изследователите се надяват, че скоро тук ще бъдат изкопани хиляди кладенци, информира БГНЕС, позовавайки се на ИТАР-ТАСС.

Населението на Дарфур изпитва недостиг на питейна вода от десетилетия. Жаждата пораждаше конфликти, често водещи до жестоки сблъсъци. Вече четири години на обширната територия на Дарфур се води гражданска война. Жертвите й по най-приблизителни изчисления са не по-малко то 200 000 души. Политиците характеризират положението тук като хуманитарна катастрофа. Но учените се надяват, че сега в Дарфур заедно с водата ще дойдат мирът и спокойствието.

„Конфликтът в Дарфур в голяма степен е заради недостига на питейна вода, без да говорим за бедността”, е убеден геологът Фарук ел Баз, ръководител на изследователския център на Бостънския университет.

По данни на учените обемът на подземното езеро е около 37,8 хиляди квадратни километра. Приблизително такава е площта на езерото Ери, едно от Големите американски езера, десето по размери на планетата. Пред изследователите сега стои проблемът да бъдат определени най-добрите места за пробиване на сонди. И скоро заедно с водата Дарфур може да получи надежда.