Официално: Принцеса Шарлийн очаква близнаци
Официално: Принцеса Шарлийн очаква близнаци / Guliver/Getty Images

Монакската принцеса Шарлийн очаква близнаци в края на годината, предаде Франс прес, позовавайки се на официално съобщение на княжеския Дворец и потвърждавайки предишни информации в пресата.

"Принцът и принцесата на Монако са щастливи да потвърдят, че очакват близнаци в дома си в края на годината", се казва в съобщението на Двореца. Принц Албер и съпругата му бяха оповестили щастливото събитие още през май.

Тогава в интервю през британското сп. "Хелоу" принцеса Шарлийн беше заявила само, че "се чувства в много добра форма". В началото на юни южноафриканският журналист Дерек Уотс, близък до принцесата, пусна туит, в който обяви, че тя очаква близнаци. Албер Втори и Шарлийн, южноафриканска олимпийска шампионка по плуване, са официално женени от 2 юли 2011, когато сключиха брак на бляскава церемония в почетната зала на княжеския Дворец пред очите на 800 високопоставени гости и многобройни телевизионни зрители.

Албер Втори вече е баща на две извънбрачни деца, които е признал. Статутът им на незаконно родени обаче не им позволява да претендират за престола на княжеството.

Така, детето, което ще се роди от брака му с Шарлийн, ще бъде негов законен наследник. С близнаци нещата се усложняват, защото две деца се появяват на бял свят по едно и също време. Тогава би трябвало да влезе в сила правото на старшинство. Според конституцията на Монако властта се предава в съгласие със закона за първородната рожба, давайки предимство на тази от мъжки пол. Така, в случай че принцесата очаква момче и момиче, изборът е лесен: за наследник ще бъде посочено момчето.

Ако обаче Шарлийн роди две момчета или две момичета, нещата стават по-сложни, заради невъзможността да бъде приложен законът за първородното дете. По принцип се смята, че бебето, което излиза второ от утробата на майката, е заченато първо. Днес обаче редът на раждане определя ранга.

Като пример може да се посочи раждането на момчета близнаци на Луи дьо Бурбон, претендент за трона на Франция, на 28 май 2010. Първият му син Луи, роден минута преди втория, Алфонс, беше определен за бъдещ претендент за френския престол. Ако принцесата роди с цезарово сечение, изборът на наследник ще бъде оставен в арбитърските ръце на хирурга.

Източник: БТА