Очите издават истинските намерения на мъжа
Очите издават истинските намерения на мъжа / снимка: sxc.hu

Очите издават истинските намерения на мъжа, установили психолози, след като провели редица изследвания.

Ако мъжът гледа жената в очите дълго време и без да премества погледа си, той е склонен на продължителни и сериозни отношения с нея. Но ако премества погледа си бързо от лицето към други части на тялото, шансовете за нещо повече от кратък флирт са малки. Изследователите установили, че когато мъжът си търси партньорка за цял живот, от основно значение е лицето.

"Когато човек иска сериозна връзка, той търси дружелюбен, забавен, отзивчив, приятен партньор, информация, която получаваме от лицето. Но когато мъжете търсят краткосрочна връзка, няма значение дали жената има приятно лице, тогава по-важно става тялото. Те преместват вниманието си", обяснява психологът д-р Антъни Литъл от Стърлингския университет в Шотландия, цитиран от БГНЕС.

По време на изследването десет мъже и жени били помолени да позират по бельо. След това били проведени изследвания в интернет със 127 мъже и 133 жени, всеки от които гледал снимки на противоположния пол. Те били помолени да оценят привлекателността на всеки от моделите за дълготрайна връзка като брак и за краткотраен флирт. Учените установили, че от мъжете, които търсят стабилна връзка, само 20% дали по-високи оценки за тялото на жените и по-ниски за лицето им.

Този процент обаче се увеличил на 40%, когато мъжете били помолени да оценят привлекателността на модела за краткотраен флирт.