Обвиниха Оливър Стоун в антисемитизъм
Обвиниха Оливър Стоун в антисемитизъм / снимка: БГНЕС, архив

Еврейската организация „Лига срещу клеветата" обвини режисьора Оливър Стоун в антисемитски възгледи, след като в интервю той заяви, че Адолф Хитлер е представен като злодей заради „еврейското господство в медиите", предаде ДПА.

Стоун направи този коментар в интервю за „Сънди таймс" във връзка с новия си проект - сериен документален филм, озаглавен „Тайната история на Америка - от Оливър Стоун". На въпроса защо във филма обръща особено внимание на Холокоста, той отговори: „Заради еврейското господство в медиите". „Те имат последната дума във всяка дискусия, това е най-могъщото лоби във Вашингтон. Израел от години скапва външната политика на САЩ!", добави Стоун.

Директорът на „Лига срещу клеветата" Ейбрахам Фоксман заяви, че коментарите на режисьора „пораждат някои от най-стереотипните и параноични представи за прекомерната власт и влияние на евреите".

Стоун използва стар стереотип „по особено язвителен начин, като загатва, че Хитлер е бил представен несправедливо заради еврейското влияние", добави Фоксман, който определи изказването на режисьора като „антисемитско и в духа на конспиративните теории".

Впоследствие Стоун се извини. „В опита си да хвърля по-широк поглед върху обхвата на зверствата, които германците са извършили срещу много хора, направих непохватна препратка към Холокоста, за което съжалявам", заяви той, пише БТА. „Евреите очевидно не контролират медиите, или който и да е друг бранш. Фактът, че Холокостът и днес все още представлява изключително важен, жив и актуален проблем, всъщност е голямо постижение на усърдния труд на широката коалиция за запазване в историческата памет на това зверство, а то наистина е било зверство", добави Стоун.