Обявяват носителя на Нобеловата награда за мир
Обявяват носителя на Нобеловата награда за мир / снимка: БГНЕС

В 9.00 ч. по Гринуич (12.00 ч. бълг. време) днес ще стане известен тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за мир, съобщи сайтът nobelprize.org. Сред тазгодишните фаворити са наградата са колумбийската т сенаторка Пиедад Кордоба, водила преговори с левите бунтовници от ФАРК, йорданският принц Гази Бен Мухамад, съдействал на междурелигиозния диалог в Близкия Изток, и председателката на афганистанската независима комисия по правата на човека Сима Самар, предаде ИТАР-ТАСС. Общо номинираните за отличието са над 200 кандидати - личности и организации.  

Отличието е създадено по волята на изобретателя на динамита, шведския учен Алфред Нобел, разказва БТА. Нобеловата награда за мир, подобно на другите Нобелови награди, представлява златен медал, диплом и парична сума, която, в случай че лауреатите са двама или трима, се споделя между тях. Медалът на наградата за мир с лика на Алфред Нобел се отличава от медалите, които се връчват на нобелисти. На лицевата му страна позата, в която е изобразен Нобел, е различна от тази на останалите медали. На гърба са изобразени трима мъже, които са се прегърнали през раменете под надписа на латински Pro pace et fraternitate gentium (в превод: За мир и братство между хората).

Сумата, която е връчена на първия лауреат на Нобеловата награда за мир е била 150 782 шведски крони. Днес лауреатът ще получи 10 млн. шведски крони.

Церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир ще бъде на 10 декември в Осло. На следващия ден, 11 декември, в Осло ще има по традиция концерт в чест на новия Нобелов лауреат за мир.