Обявяват номинациите за „Оскар
Обявяват номинациите за „Оскар / снимка: БГНЕС

Този следобед ще бъдат обявени номинациите за най-престижните филмови награди „Оскар". Мини церемонията, която ще се проведе в Лос Анджелис, започва в 15:30 часа българско време. За първи път тя се провежда в четвъртък, а не във вторник. Причината е, че датата 20 януари съвпадна с встъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама.

Няколко са заглавията, които е почти сигурно ще бъдат споменати в категорията „Най-добър филм" - "Беднякът милионер" на Дани Бойл, който неотдавна взе четири награди „Златен глобус", „Странният случай с Бенджамин Бътън" на Дейвид Финчър, „Фрост/Никсън" на Рон Хауърд, „Милк" на Гус Ван Сант.

Актьорите, които няма да бъдат пропуснати за „Оскар" за главна мъжка роля са Франк Ланджела, Шон Пен, Брад Пит, Мики Рурк, който вече има „Златен глобус" за „Кечистът". Хийт Леджър най-вероятно ще получи посмъртна номинация. При дамите в състезанието ще влязат Кейт Уинслет, Мерил Стрийп, Сали Хокинс.

Церемонията по раздаването на най-престижните награди в света на киното е на 22 февруари в „Кодак Тийтър" в Лос Анджелис. За първи път в ролята на неин водещ ще влезе Хю Джакман.