/ /iStock
Запечатаните шишенца с мастило за татуировки и перманентен грим, включително някои посочвани като стерилни, съдържат милиони потенциално опасни бактерии. Това показва ново изследване на Американската администрация по храните и лекарствата.

„В светлината на резултатите от нашето проучване искаме да подчертаем важността на непрекъснатото наблюдение на тези продукти, за да гарантираме микробната безопасност на мастилата за татуировки“, каза сътрудник микробиолог в Националния център за токсикологични изследвания на FDA в Джеферсън, Арканзас.

Тъй като мастилото се инжектира дълбоко в кожата, където някои бактерии могат да виреят, замърсеното мастило за татуировки може да причини инфекции и сериозни наранявания, каза съавторът на изследването Линда Кац.

/iStock

„Патогените или други вредни вещества в тези мастила могат да преминат от мястото на инжектиране през кръвта и лимфната система до други части на тялото“, допълни Кац. Когато възникне системно разпространение, бактериите могат да причинят животозастрашаващи усложнения като ендокардит, потенциално смъртоносно възпаление на сърдечната обвивка или септичен шок, който е последният и най-тежък стадий на сепсис, екстремна реакция на организма към инфекция, която може да доведе при мултиорганна недостатъчност, каза още Кац.

Ако не се лекува бързо, „сепсисът може бързо да доведе до увреждане на тъканите, органна недостатъчност и смърт“, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Други, по-често съобщавани симптоми на инфекции с мастило за татуировки, включват обриви на мястото на инжектиране; импетиго, силно заразна бактериална кожна инфекция; еризипел, яркочервен и нежен обрив по кожата; и дълбока инфекция на кожата, която изисква антибиотично лечение.

Според експертите хората с множество или големи татуировки са изложени на по-висок риск от замърсено мастило, тъй като по-големите татуировки увеличават вероятността от излагане на микроорганизми. Поставянето на перманентен грим също може да повиши риска от инфекция.

Как да се предпазите

Много сертифицирани татуисти са наясно с опасността и може вече да предприемат стъпки, за да избегнат замърсяване. „Прозрачността с клиентите е жизненоважна. Татуистите трябва да комуникират открито за стъпките, които предприемат, за да осигурят безопасността на мастилото, и да отговорят на всички притеснения, които клиентите може да имат“, казат специалисти.

„Преди да използват нови партиди мастило, някои татуисти и студия провеждат свои собствени тестове или изискват доказателство за тестване от доставчиците. Това може да включва микробно тестване за откриване на потенциално замърсяване. Освен това майсторите на татуировки могат да стерилизират повторно мастила преди нанасяне с помощта на автоклав - машина, която използва пара, за да приложи високо налягане и температура върху елементите, за да елиминира бактериите.

/iStock

От значение е и личната хигиена на татуиста. Например използването на едни и същи ръкавици за докосване на клиент и шишенцето с мастило е опасност, която може да доведе до замърсяване. Те трябва да гарантират, че шишенцата с мастило са плътно затворени, когато не се използват, и се съхраняват на хладни и сухи места, далеч от пряка слънчева светлина, за да се сведе до минимум рискът от замърсяване.

Експертите казват, че най-доброто решение е индустрията за производство на татуировки и перманентни мастила да бъде подчинена на разпоредби, които изискват тестване и сертифициране, преди мастилата да бъдат разрешени на пазара.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
CNN