/ iStock/Getty Images
Експерти от Канада са установили, че заради дехидратация някои жаби губят способността си да скачат - пример за сериозните последствия за земноводните от климатичните промени, пише "Популярная механика".

За целите на изследването авторите му от университета "Саймън Фрейзър" в Британска Колумбия са направили експеримент с три вида жаби - опашата жаба (Ascaphus truei), която обитава студени планински потоци, приспособена към сухи условия крастава жаба (Spea intramontana) и тихоокеанска дървесна жаба (Pseudacris regilla), способна да се адаптира към различни местообитания.

И жабите си правят хареми

Изследователите са измерили дължината на скока на земноводните, след като са били поставени в специална камера, позволяваща да се контролира нивото им на обезводняване и телесната температура.

Специалистите са установили, че колкото по-дехидратирани са жабите, толкова по-кратко е изминаваното от тях разстояние с един скок. Оказало се също, че обезводняването скъсява дължината на скока на земноводните.

В резултат на загубата на една трета от телесното тегло вследствие на дехидратация, 45 % от жабите просто са престанали да скачат.