/ Gulliver/Getty Images
Обещанията са, за да се спазват! Тежестта на тази максима на собствен гръб изпита новият световен шампион в снукъра Марк Уилямс. На финала Уилямс показа истинска класа и спечели с 18:16 срещу шотландеца Джон Хигинс.

снукър Марк Уилямс
Gulliver/Getty Images

"Преди година дори не бях тук и обмислях оттегляне. А сега съм световен шампион. Как стана това? Дори да не спечеля нито един турнир повече, дори формата ми да се срине, не ме интересува. Направих нещо, което не съм вярвал, че ще успея”, сподели щастливият победител.

снукър Марк Уилямс
Gulliver/Getty Images

Победата му обаче го изправи пред лично предизвикателство. На 1/4-финалите на първенството в Шефийлд 43-годишният уелсец обеща, че ако спечели турнира на официалната пресконференция след него ще говори... гол.

снукър Марк Уилямс
Gulliver/Getty Images

Обещанието му бе толкова смело, сякаш сам не е вярвал във възможностите си. След триумфа си новият световен шампион доказа, че е „мъж на честта” и...спази дадената дума. В залата за пресконференции Уилямс влезе по хавлия, а след като седна на стола, махна и нея. Той бе видимо смутен от ситуацията, но ...отговорно спази обещанието, което сам беше дал. „Очаквам с нетърпение да се върна тук догодина. Ще си държа устата затворена, за да не кажа нещо глупаво и отново да приключа без дрехи”, каза Уилямс пред журналистите.

А после не се стърпя и добави: „Но все пак да знаете, ако спечеля титлата и през 2019 г., ще направя циганско колело чисто гол!".
43-годишният уелсец стана най-възрастният световен шампион след Рей Риърдън, който преди 40 години спечели титлата на 45-годишна възраст.

Gulliver/Getty Images

Финалният двубой между Уилямс и Хигинс беше определен като един от най-великите в историята. Първите два триумфа на Марк Уилямс са от 2000 и 2003 г., което създаде прецедент в историята на джентълменския спорт - никога досега играч не бе печелил световното първенство след 15-годишна пауза. Освен купата Уилямс получи и най-големия чек в историята на снукъра - за 425 000 британски паунда.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук