Обама помилва пуйките Онист и Аби (СНИМКИ)
Обама помилва пуйките Онист и Аби (СНИМКИ) / снимки: Guliver/Getty Images

В навечерието на Деня на благодарността, когато милиони американци ще направят традиционната печена пуйка за вечеря, президентът Барак Обама помилва живота на две отгледани в Калифорния птици - Онист и Аби, които ще се оттеглят до края на дните си в историческа ферма в Лийсбърг, Вирджиния, съобщи Ройтерс.

На церемонията в Розовата градина на Белия дом Обама се пошегува, че "от месеци се води яростна надпревара между пуйките коя ще успее да стигне до Белия дом".

Имената на 19-килограмовата Аби и на 18-килограмовата Онист произлизат от прякора на Ейбрахам Линкълн, 16-ия президент на САЩ, когото наричали Онист Аби (Честния Аби). Имената са били избрани от калифорнийски ученици.
"Америка е страната на втория шанс и тези пуйки получиха своя втори шанс", каза Обама, преди да помилва двете бели пернати, в компанията на дъщерите си Малия и Саша.

Обама помилва пуйките Онист и Аби (СНИМКИ)
netinfo
Обама се възползва от случая за закачки с медиите и критиците си. "Слушам често от моите критици, че съм прекалено мек с пуйките. И съм сигурен, че пресата сега човърка да узнае дали пуйките, които помилвах, наистина са посветили живота си да бъдат добри пуйки граждани."

След церемонията първото семейство на САЩ се отправи към местен приют, за да нахрани бездомни ветерани с "пуйки, които са имали по-малък късмет", по думите на президента.

Традицията за помилване на пуйки датира от 1963 г., когато Джон Кенеди, малко преди да бъде убит на 22 ноември, връща една пуйка във фермата с думите "Нека тази птица да порасне", посочва ДПА.

Източник: БТА