Обама най-често взиман на подбив в ТВ програми
Обама най-често взиман на подбив в ТВ програми / Gulliver/Getty Images

Проучване за това кои политици са били взимани най-често на подбив в популярни американски ТВ програми като тези на Джей Лено, Дейвид Летерман, Джими Фалън, Крейг Фъргюсън и Джими Кимъл показват, че през първата половина на 2013 година президентът Барак Обама и Демократическата партия са шампиони.

На сметката на стопанина на Белия дом има 288 скеча за шест месеца, показват данните, обобщени от Центъра за изследване на медиите и общественото мнение (ЦИМОМ) към университета Джордж Мейсън. На второ място се нарежда кандидатът на демократите за кмет на Ню Йорк Антъни Уейнър със 120 "попадения". Но неговият резултат може значително да скочи, доколкото проучването е приключило преди разкритията за развихрилия се около него секс скандал.

През 2012 година неизменен лидер в тази класация е бил Мит Ромни, като майтапите по негов адрес са били почти двойно повече от тези, сътворени за сметка на Обама. Горе-долу такова е било и съотношението на скечовете, за републиканците и демократите, отбелязва БГНЕС.

Няма изненади, констатира президентът на ЦИМОМ Робърт Лихтър, шегите просто следват новините и след като републиканците загубиха предизборната кампания, е нормално Обама да предлага повече поводи водещите на телевизионни предавания да се майтапят с него.

Например Дейвид Летерман казва:"Абе хората ме питат:"Хей, Дейвид, защо не се майтапиш с Обама?". Отговарям им, че не го правя, защото не искам ФБР да ми подслушва телефона".

Джей Лено се изказва в същия дух: "Мислех да започна шоуто тази вечер с майтап за Обама. Но няма да го направя, защото не искам данъчните да ме погнат" (имаше скандал, разкрил, че данъчните тормозят с прекалено много ревизии противниците на сегашния президент на САЩ - бел. ред.).

Демократите са били обект на 713 шеги в периода януари-юни 2013 година, числото за републиканците е 413. Единствените републиканци, които продължават да са в челната десетка на политиците, подлагани на подбив, са бившият президент Джордж У. Буш и губернаторът на Ню Джърси Крис Кристи.