Обама е личност на годината и според Файненшъл таймс
Обама е личност на годината и според Файненшъл таймс / снимка: БГНЕС

Новоизбраният американски президент Барак Обама беше определен за личност на годината от британския финансов всекидневник "Файненшъл таймс".

Това става броени дни, след като Обама беше избран за личност на годината и от авторитетното американско списание "Тайм".

"Файненшъл таймс" спря избора си върху Обама, защото той води една блестяща кандидат-президентска кампания, която опроверга прогнозите и на най-скептично настроените хора в САЩ, вдъхнови американския народ и съживи доверието в силата на американските демократи, се казва в статия на изданието.

По време на предизборната си кампания, а и на мандата си на сенатор в Конгреса, Обама демонстрира рядката и впечатляваща от интелектуална гледна точка способност да синтезира в едно всички опозиционни позиции. Тази негова способност ще му бъде от полза и когато встъпи в длъжност през януари и наследи една епохална икономическа криза, две войни и една планета в опасност заради глобалното затопляне, пише още изданието в аргументацията си защо е избрало именно Барак Обама за личност на изминалата 2008 г.