Ню Йорк забрани продажбата на газирани напитки в големи опаковки
Ню Йорк забрани продажбата на газирани напитки в големи опаковки / снимка: Reuters

Градската управа на Ню Йорк реши да наложи частична забрана върху продажбата на газирани напитки в опаковки от повече от половин литър, която ще се прилага в ресторантите, стадионите и киносалоните. Идеята беше лансирана от кмета Майкъл Блумбърг в рамките на борбата със затлъстяването.

Мярката, която може да бъде оспорена в съда от големите производители, ще влезе в сила след шест месеца - на 12 март.

Големината на газираните напитки в заведенията за бързо хранене и ресторантите, както и на обществени места като стадиони, например, няма да може да надвишава 470 мл.

Същевременно, забраната няма да се прилага в супермаркетите и хранителните магазини, където нюйоркчани ще могат да си купуват газирани напитки, често по-евтини от водата, в бутилки формат XXL. Забраната не засяга напитките и подсладителите, които заменят захарта, както и плодовите сокове.

Седемдесетгодишният Майкъл Блумбърг редовно е обвиняван от противниците си, че е обсебен от здравните въпроси и нарушава свободата на гражданите в тази област.

"Градската управа прави голяма крачка за намаляване на затлъстяването", заяви кметът след гласуването на мярката.

Според кметството около 6000 нюйоркчани умират годишно заради здравословни проблеми, свързани със затлъстяването, а един от всеки осем страда от диабет.

Над половината от жителите на града (58%) са затлъстели или са със свръхтегло, а този проблем засяга и около 40% от децата в обществените училища.

В края на миналата година кметството публикува изследване, което показва, че ако се пият 600 мл газирани напитки дневно, това се равнява на консумацията на 22 кг захар на година, допълва БГНЕС.

В началото на юни, след съобщението за ограничението на газираните напитки, Центърът за свобода на потребителите плати цяла рекламна страница в "Ню Йорк Таймс", на която бе изобразен кметът в рокля и с шал, а отдолу имаше надпис: "Нюйоркчани имат нужда от кмет, а не от бавачка".

Майкъл Блумбърг беше инициатор на забраната за пушене в баровете и ресторантите през 2003 г. - решение, което бе нашироко приложено и на други места, а миналата година се разпростря и върху нюйоркските паркове и плажове.