Няколко интересни факта за бившите
Няколко интересни факта за бившите / снимка: sxc.hu

Фейсбук шпиониране

И не казвайте, че никога не го правите, не е вярно. 85 процента от участниците в скорошна анкета по въпроса си признаха, че проверяват профила на бившата си изгора поне веднъж седмично. Оказва се обаче, че освен любопитството има и друг фактор, който ни кара да шпионираме бившия в социалните мрежи - удоволствие. След проведен експеримент американски учени установили, че участниците изпитват истинско физическо удоволствие от Фейсбук шпионирането.

Той още мисли за теб

И една мисъл, която ще зарадва мнозинството от дамите: Колкото и да е странно, оказва се, че мъжете много по-често съжаляват за провалената си връзка в сравнение с дамите, които по-лесно продължават напред.

И в тази връзка...

Да го оплюеш зад гърба му

Учените най-после доказаха, че това, което ти и приятелките ти умеете най-добре, а именно да изтъквате всичките негативни черти на бившия, е напълно здравословно и полезно. Психолозите са установили, че хората, които изразяват на глас отрицателните си емоции към бившия, не се чувстват толкова депресирани, тъжни и самотни след раздялата.

Да поддържате връзка не е толкова лоша идея

Според психолозите рязко да прекъснете всякакви отношения с бившия, особено ако сте били много близки, не е никак добра идея. В резултат на проведено проучване те установили, че участниците в експеримента, които поддържали приятелски отношения с бившата си половинка, се чувствали по-добре в сравнение с тези, които тотално прекъснали всякакви контакти. Няколко мейла и честитка за рождения ден са нещо нормално и напълно здравословно, съветват психолозите. Стига да държите комуникацията под контрол, за да не попаднете в някоя странна или неловка ситуация.

Освен това...

Бившият може да ви сближи с настоящия

Редица изследвания на психолози показват, че когато хората разкриват информация за личния си живот на новия си партньор, като предишни връзки например, двамата се сближават по-бързо. Разбира се, не забравяйте, че и тук има граници - не е нужно да разкажете целия си живот, особено на първата среща.

Да се държиш здраво за старите спомени не е добре

Психолози и семейни терапевти казват, че най-типичното нещо, когато връзката не върви, е да си спомните колко добре е била предишната. Освен това в такива моменти хората са склонни да си спомнят само хубавите неща. Психолозите обаче са категорични, че такова мислене само може да навреди на настоящата ви връзка, така че опитайте се да го избягвате, колкото и да сте ядосани.

И...

Сексът за една нощ лекува

Според психолозите сексът без ангажименти е като лекарство за разбитото сърце. Научното обяснение - ендорфините, които се образуват по време на секс, помагат за доброто настроение и носят приятни емоции.

Сексът с бившия бил полезен

Преди време в списание за социална и клинична психология беше публикувано изследване, според което сексът с бившия всъщност е нещо полезно. Изследователи от Държавния университет в Аризона стигнали до този извод, след като анкетирали 137 бивши семейни двойки. Резултатите показват, че бившите съпрузи, които от време на време правят секс, се разбират по-добре и са преодолели по-лесно развода. Друга основателна причина - сексът по време на връзката е бил страхотен, други неща не са вървели.