Ново доказателство за самоличността на Мона Лиза
Ново доказателство за самоличността на Мона Лиза / netinfo
Ново доказателство бе открито в подкрепа на теорията, че Мона Лиза е била съпруга на флорентински търговец, заяви директорът на библиотеката на Хайделбергския университет, предаде Франс прес.

Вайт Пробст заяви, че според бележки на флорентинеца Агостино Веспучи в книга, намерена в библиотеката, жената с енигматичната усмивка в може би най-известната картина в света е Лиза дел Джокондо, съпруга на Франческо дел Джокондо, информира БГНЕС.

Бележките са датирани към 1503 г. и са открити от учения Армин Шлехтер. Те ни позволяват да установим с по-голяма точност годината на създаване и определено потвърждават общоприетата теория за това кой е бил моделът на да Винчи, каза Пробст.

Той добави, че досега единственият източник, който идентифицира Мона Лиза като съпруга на търговец, е италианският ренесансов творец Джорджо Вазари, който прави това в биографията на Леонардо да Винчи, издадена в 1550 г. Вазари заключава, че картината е рисувана между 1503 и 1506 г. „Леонардо да Винчи никога не е споменавал Мона Лиза в никоя от своите бележки или скици“, заяви Пробст.