Нова теория за появата на тропическите гори в Амазония
Нова теория за появата на тропическите гори в Амазония / Thinkstock/Getty Images

В Амазония вероятно е имало ливади, преди климатични промени преди около 2000 години да доведат до израстване на тропически гори, сочат резултатите от изследване, цитирани от Ройтерс. Те оборват широко разпространеното виждане, че най-голямата тропическа гора на планетата е по-древна.

Появата на европейски болести след прекосяването на Атлантическия океан от Христофор Колумб през 1492 година също е допринесла за израстването на гори, причинявайки смъртта на туземното население в района, което се занимавало със земеделие. "По-вероятно е доминиращата екосистема да е била саваната, вместо днешните тропически гори", заяви ръководителят на изследването Джон Карсън от университета в Рединг, Англия, имайки предвид южната част на Амазония.

Учените поясниха, че промяната към по-влажен климат, предизвикана вероятно от естествена промяна на орбитата на Земята около Слънцето, е довела да израстване на повече дървета преди около 2000 години.

Учените открили големи количества полен в древни седименти в съседни езера, а това навежда на мисълта, че районът е бил покрит със савана. Открити са също данни за засаждане на царевица, а това сочи, че местните хора са се занимавали със земеделие.

Амазония традиционно е смятана за древна гъста тропическа гора, заселена с ловци и събирачи на плодове. През последните няколко години археолози заключиха, че туземното население живеело в гората, но се занимавало със земеделие в незалесените площи.

Новото изследване обаче стига до извода, че в някои райони гори просто не е имало. Резултатите показват, че местните хора в Амазония преди 2500 - 500 години са били земеделци, а не събирачи на плодове, отбелязват авторите на изследването. Според Карсън вероятно една пета част от площта на Амазония е била савана преди да настъпят въпросните климатични промени, а останалата част е била покрита от гори.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Източник: БТА