Нов мост във Венеция прати десетки минувачи в болница
Нов мост във Венеция прати десетки минувачи в болница / снимка: ProntoSofia

Откритият само преди две седмици мост на Канал Гранде във Венеция прати вече над 10 души в болница заради контузии, съобщи вестник „Кориере дела сера“, цитиран от ProntoSofia. Причина за това е, че мостът на испанския архитект Сантиаго Калатрава е хлъзгав и със стръмни стълби.

Това е поредният проблем, свързан с моста, който породи серия от полемики. Те и без това не липсваха - заради закъсненията в реализирането, заради високите разходи и др.

Сегашният проблем идва от факта, че между стълбите на новия мост има зони с двойно по-голяма ширина, в сравнение с предшестващите и със следващите ги стълби. Тези зони са замислени „за отдих“ по време на изкачването за хората с багаж. Те обаче принуждават изкачващия да промени разкрача и темпото си. На всичкото отгоре в зоните за отдих настилката е три вида - има грапаво стъкло от двете страни и камък по средата.

Стъклените ленти минават хоризонтално на линията, която има същия профил като на стълбите. Резултатът от всичко това е, че по-разсеяните минувачи я мислят за линия с нормално ниво, така че залитането им е гарантирано.

За да се справи с положението, градската администрация смята да залепи сигнални лепенки по стълбите, предупреждаващи минувачите да внимават.