Нов филм за Даяна повдига въпроса за вината на папараците
Нов филм за Даяна повдига въпроса за вината на папараците / netinfo
Британската телевизия ITV ще излъчи довечера нов документален филм за загиналата преди 10 години принцеса на Уелс - „Последното лято на Даяна“, съобщава РИА „Новости“.

В анонса на филма се казва, че той е посветен на отношенията на Даяна с фотографите и журналистите, които безспирно са следели нейния живот през последните години от живота й. Бившият съветник на принцесата Патрик Джефсън сравнява парижките папараци с „бандити, нападащи дилижанс“. Един от основните герои на филма е журналистът Фил Хол, който през 1997 г. е бил редактор на таблоида „News of the World“. Той и до днес се измъчва от угризения за ролята, която журналистите косвено са изиграли за гибелта на принцесата.

„Чувствам огромна отговорност за случилото се и мисля, че всички медии по света споделят това чувство“, каза Хол. „Смятам, че ако папараците не преследваха колата й, тя нямаше да увеличи скоростта и инцидентът можеше да не се случи“, заявява журналистът. Принцесата на Уелс Даяна загина при автомобилна катастрофа в нощта на 30 срещу 31 август 1997 г. Освен нея в катастрофиралия мерцедес бе Доди ал Файед и шофьорът Анри Пол.