Номинираха „Аватар - бъдещ претендент за „Оскар
Номинираха „Аватар - бъдещ претендент за „Оскар / cнимка: Reuters

Научно-фантастичният блокбастър "Аватар" е сред номинираните за топ отличието на Гилдията на американските продуценти (PGA), възприемано като ключов индикатор за вероятните претенденти за „Оскар".

Разбиващият поразителен 3-D филм на Джеймс Камерън, който се превърна в четвъртият по приходи филм в историята от пускането му на голям екран миналия месец, бе между 10-те номинирани за шоуто на 24 януари. Наградите "Продуцент на годината" на PGA се възприемат като критерий, според който филмите могат в крайна сметка да се състезават за лелеяното отличие за най-добър филм на „Оскар"-ите, които тази година ще бъдат раздадени на 7 март.

Миналогодишният победител за приза на PGA, "Беднякът милионер", надви над конкурентите за заветния „Оскар", както се случи и с отличения през 2008 г. "No Country for Old Men", припомня БГНЕС.

В списъка с номинирани към "Аватар" тази година са и продуцентите на драмата за войната в Ирак "The Hurt Locker", както и колегите им от научно-фантастичните хитове "District 9" и "Star Trek. Други хитове, които си оспорват приза, са британската драма "Образование", анимационния хит на Disney-Pixar "Up" и творбата на Джейсън Рейтмън за рецесията "Високо във въздуха" с участието на Джордж Клуни. Списъкът се допълва с "Inglourious Basterds" на Куентин Тарантино и филмите на Клинт Ийстууд "Invictus" и "Precious".