/ iStock/Getty Images
Самодисциплината ще помогне да се отървете от проблемите със съня без лекарства, уверява сомноложката Татяна Лари. В разговор с телевизия „Москва 24” тя сподели прости начини да се отървете от тревожните мисли преди лягане.

Ясният дневен режим ще помогне за намаляване на нивото на тревожност вечер, обясни специалистката. Според нея човек трябва да си ляга и да става по едно и също време, дори през почивните дни. В същото време продължителността на съня за здрав възрастен не трябва да надвишава 7-8 часа.

Лари е сигурна, че преди лягане е много важно да забавите физическата активност, за да „разбере тялото, че идва нощта“. Тя препоръча да изключвате ярките светлини и да оставяте само слаби светлини половин час преди лягане, да спрете да гледате телевизия и да включите джаджите си в режим „Не безпокойте“. 

Също така не трябва да се четат новини преди лягане, защото това неминуемо се отразява на психологическото състояние на човека, продължи сомноложката. „Сега хората четат много новини, тревожат се за това, има постоянно чувство на тревожност. За да запазите здравия си разум, трябва да ги дозирате и да филтрирате информацията“, обясни Лари.

В заключение специалистката предупреди, че в никакъв случай не трябва да си прилагате сами успокоителни или сънотворни, ако горните методи не дават резултат. Медикаментите трябва да бъдат избрани само от лекар.
 
БГНЕС