/ iStock
Кожата е най-големият орган в нашето тяло и служи като първата ни защита срещу агресивното влияние на околната среда. Въпреки това тя е податлива на различни проблеми, които могат да повлияят на външния вид и здравето ѝ. От акне до суха кожа, много от затрудненията, с които се сблъскваме ежедневно, могат да бъдат овладени с естествени средства.

Ето кои са най-честите кожни проблеми, с които се сблъскваме, и естествените начини да се справим с тях, за да бъде кожата ни здрава и сияйна.

Акне

Акнето е широко разпространено състояние на кожата, което засяга много хора, особено в юношеска възраст. То се характеризира с пъпки, черни точки и възпаления. Ето някои естествени средства, които могат да помогнат в борбата ни с акнето:

Жожоба

Извлекът от растението Simmondsia Chinensis представлява лек жълтеникав течен восък, който имитира кожния себум. Маслото от жожоба може да предотврати развитието на бактерии по кожата. В допълнение, то я хидратира, без да запушва порите.

Чаено дърво

Листата на това растение се използват традиционно заради своите антисептични и противовъзпалителни свойства. Маслото от чаено дърво има почистващо действие и намаляват възпалението. Ето защо често ще го срещнете както в състава на козметика против акне, така и в рецептите за домашни маски за лице.

Дерматит

Дерматитът е заболяване, чиито симптоми включват зачервяване, сърбеж и раздразнение на кожата. Следните растения са известни със своите свойства, успокояващи острото възпаление на засегнатите зони:

Невен

Това красиво градинско цвете е известно със своите противогъбични, противовъзпалителни и антибактериални свойства. То се използва от векове в нашата народна медицина за почистването и облекчаването на рани и кожни проблеми като дерматит, обриви и екзема.

Розмарин

Изключително ценено в кулинарията заради своя забележителен аромат, това растение намира приложение и в грижата за кожата. Розмаринът подобрява кръвообращението и има леки антибактериални свойства, които предпазват от инфекции. Той облекчава подпухналостта и прави кожата здрава и стегната.

Екзема

Екземата е остро кожно заболяване, причинено от възпаление на епидермиса. За успокояването на симптомите му се прилагат естествени продукти с доказани антиоксидантни и противовъзпалителни средства.

Палма бабасу

Плодовете на палмовото дърво Orbignya Oleifera съдържат съединения с точно такива свойства. Маслото, извлечено от неговите ядки, хидратира и успокоява раздразнената кожа и е подходящо за успокояване на симптомите на при екзема.

Лен

Първата асоциация на повечето хора, когато чуят думата "лен", е приложението на растението в текстилната индустрия. Но семената на растението са богати на антиоксиданти и съединения с противовъзпалителни свойства. Ето защо растителното масло от лен влиза в състава на разнообразни козметични продукти, които правят кожата по-еластична и успокояват възпаленията на епидермиса.

Мазна кожа

Мазната кожа е резултат от свръхпроизводството на себум, което води до неприятно лъщене и често е причина за появата на акне. Ето кои природни средства могат да помогнат за възстановяване на баланса:

Хвойна

Плодовете на този храст имат антибактериални, антисептични и противовъзпалителни свойства. Етеричното масло от хвойна действа срещу прекомерното омазняване на кожата и предотвратява появата на акне.

Сандалово дърво

Етеричното масло от сандалово дърво е известно със своя приятен аромат. Но то също така се слави със своето благотворно въздействие върху кожата. То може да помогне в борбата с мазната кожа, като намали излишното отделяне на себум.

Суха кожа

Сухата кожа се характеризира с липсата на хидратация, сърбеж, лющене и дори напукване. Мощно средство за справяне с този кожен проблем са естествените растения, които могат да помогнат за хидратиране и защита на сухите зони:

Камелия

Това красиво цвете е известно сред източните народи като "тайната на вечната красота на гейшите". Етеричното масло от това растение съдържа редица ценни вещества, включително сквален, минерали, витамини А и Е. С тяхна помощ осигурява дълбока хидратация, без да оставя мазни следи, а кожата изглежда свежа и здрава.

Бразилски орех

Бразилският орех е вкусна ядка, богата на мастни киселини. А знаете ли, че маслото от бразилски орех се използва и за подхранване на кожата? То овлажнява в дълбочина, като я прави по-жизнена.

Тези растения се използват в състава на много козметични продукти. Ако сте решили да ги използвате в грижата за своята кожа, препоръчваме да разчитате на био сертифицирана козметика. Тя е висококачествена и не съдържа вредни химикали. Избирайки органични продукти, можете да сте уверени в техните ползи за вашата кожа.

Ежедневни навици за здрава кожа

Освен използването на естествени средства, поддържането на здравословен начин на живот е от решаващо значение за доброто здраве на кожата. Ето някои важни съвети:

Пийте много вода

Приемането на течности помага да поддържате кожата хидратирана и подобрява еластичността ѝ.

Осигурете си пълноценен сън

Добрата почивка през нощта е от съществено значение за възстановяването на кожата. Стремете се към 7-9 часа качествен сън всяка нощ. Така ще бъдете не само по-продуктивни, но и ще се радвате на по-здрава кожа.

Бъдете физически активни

Редовната физическа активност увеличава притока на кръв, което помага за подхранването на клетките на кожата и ги поддържа жизнени. Упражненията също така помагат за справяне със стреса, който се отразява зле на много аспекти от ежедневието ни и би могъл да предизвика някои кожни проблеми.

Хранете се балансирано

Диетата, богата на плодове, зеленчуци, протеини и здравословни мазнини, осигурява основни хранителни вещества, които поддържат здравето на кожата. Храните с високо съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали са ключови за вашата балансирана, здравословна диета.

Осигурете защита за кожата си от слънцето

Излагането на ултравиолетови лъчи може да причини преждевременно стареене, слънчево изгаряне и да увеличи риска от кожни проблеми. Осигурете си подходяща защита и избягвайте открити места.

Често срещани кожни състояния като акне, екземи, твърде мазна или прекалено суха кожа могат да бъдат ефективно разрешени с помощта на естествени средства, извлечени от растения и семена. Освен това пълноценният сън, редовните физически упражнения и защита на кожата от слънцето могат значително да подобрят здравето и външния вид на кожата ви.

Чрез комбиниране на тези природни методи на лечение и здравословния начин на живот можете да постигнете и поддържате вашата кожа неустоимо сияйна по естествен начин.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"