New York Times похвали играта на Пенко Господинов и Анастасия Лютова
New York Times похвали играта на Пенко Господинов и Анастасия Лютова / снимка: Sofia Photo Agency, архив

След като нюйоркският седмичник за култура и изкуство The Village Voice излезе с бляскава рецензия и суперлативи за българската постановка „Паякът”, New York Times също включи заглавието в ревюто си за фестивала New York International Fringe Festival. В неделния брой на изданието журналистът Scott Heller похвали играта на българските актьори Пенко Господинов и Анастасия Лютова, съобщават от екипа на спектакъла.

„Едно пламенно представление (добре преведеният български диалог върви като субтитри на стената зад актьорите), блестящо подбран мрачен музикален фон (на Александър Каланов и Йордан Борисов) и ефектни светлини (Cindy Shumsey).

Заслугата е на Drama League за помощта да включи източноевропейска трагикомедия в програмата на фестивала, изпълнена с по-леки заглавия”, не крие възторга си Heller.

„В напрегнатия един час, в българската пиеса „Паякът”, която направи своята премиера в Северна Америка, героите се отдават на спомени, карат се, оплакват съдбата си и размишляват върху това, което предстои. Съдбата им е поставена на карта - дали разделянето им ще ги освободи, или ще ги направи съвсем обикновени? „Ние сме това, за което много влюбени двойки мечтаят”, заявява Мартин. „Предпочитам да избера опасността на свободния свят, отколкото сигурността на затвора”, отговаря Мартина”, коментира театралният критик от NY Times.

„Във въздуха витае ехото на Самюел Бекет и Жан-Пол Сартр, присъстват също и точни политически метафори. „Паякът”, написан и поставен от Димитър Димитров и Йордан Славейков, въздейства по изключителен начин, дори сам за себе си. Макар че не е определено в самия текст, продукцията в голяма степен затваря двамата герои в една тясна вана, където Господинов и Лютова представят удивителни вариации на темата „обичай-ме-или-си-върви”, докато им е почти напълно невъзможно да се погледнат в очите”, се казва още в ревюто на култовия всекидневник.

През изминалата седмица „Паякът” беше класиран от The Village Voice на първо място сред 10 топспектакъла, показани на най-големия мултиартистичен фестивал в Северна Америка - New York International Fringe Festival. В неговото 17-о издание - от 9 до 25 август, 185 театрални формации от 13 държави и 17 американски щата изнасят над 1200 представления на 20 емблематични за Ню Йорк сцени. За първи път на български автори и актьори се предоставя шанса да покажат свой проект на Broаdway. Общо пет представления със субтитри изиграха Пенко Господинов и Анастасия Лютова пред американска публика по покана на организаторите. (БТА)