/ Pixabay
В днешно време болестта на Алцхаймер се диагностицира 10-12 години по-рано, заяви неврологът акад. Лъчезар Трайков, предаде БНР.

Болестта започва в мозъка 20 години преди тежката фаза или 10 години преди да започне пациентът да забравя, посочи той.

"Въпреки че ще намерим средство, с което ще спрем развитието, до ден днешен ние не знаем причината – защо започва да се образува лошият белтък в мозъка", подчерта той.

Академикът коментира съобщенията за клинично проучване, което доказва теорията, че отстраняването на лепкави отлагания на протеин, наречен амилоид бета, от мозъците на хора с ранен Алцхаймер може да забави развитието на болестта.

По думите му обаче това не е нова идея, а учените работят по нея от около 10-15 години.

"Като че ли това е най-очакваното и най-доброто засега, което се е появявало", каза акад. Трайков и посочи, че новият метод би могъл да спре развитието на болестта, т.е. може да спре отлагането на лошия белтък в мозъка.

Пациентът трябва да започне приема на това лекарство максимално рано, категоричен е неврологът. Но добави, че новият препарат не може да бъде използван за профилактика. По думите му лекарството има доста странични ефекти:

"Появяват се два вида промени в мозъка. Едното е оток на части от мозъчната тъкан. Другото са малки кръвоизливи, също в определени зони, на част от пациентите. Тези два странични ефекта, за радост, са абсолютно обратими, щом се спре лечението. Новото лекарство, което се появява сега, имаме голямата надежда, че тъй като страничните ефекти са само при 10%, този път да го разреши и Европейската агенция".

Акад. Трайков прогнозира в какви срокове може да се появи новото лекарство:

"Края на януари – началото на февруари най-рано се очаква да бъде разрешено от Американската агенция. В Европа това нещо също върви паралелно. Там са депозирани документите, но се очаква не по-рано от март-април - това е много оптимистична прогноза. По-оптимистичната е за втората половина на годината".