Нетърпеливите хора остаряват по-бързо
Нетърпеливите хора остаряват по-бързо / ThinkStock/Getty Images

Казват, че търпението е добродетел, но то може да осигурява и по-дълъг живот, съобщи в. "Дейли телеграф".

Интригуващо изследване на сингапурски учени показа, че нетърпеливите хора остаряват преждевременно и припряността може да се дължи именно на факта, че животът се изплъзва по-бързо. Резултатите разкриват възможност нетърпеливите и тревожни хора да забавят остаряването, като медитират или като се движат повече.

Най-доброто средство срещу остаряване

Учените от университета на Сингапур са работили с 1100 студенти, като са ги накарали да участват в игра, в която избирали или незабавна награда, или да получат повече пари в бъдеще. След като така определили нетърпеливите, учените им взели кръвни проби и измерили дължината на теломерите им - защитните крайчета на хромозомите, които предпазват ДНК от увреждане. Известно е, че те се скъсяват с годините.

Стоенето забавя стареенето

Резултатите показаха, че избралите бърза награда са с по-къси теломери. Това означава, че нетърпението е предопределено биологично и е свързано с по-кратък живот.

Учените планират да продължат изследването, за да проверят дали медитацията може да намали нетърпението и да запази теломерите по-дълго.

Сексът три пъти седмично подмладява със 7 години

Известно е също, че движението удължава теломерите и забавя стареенето. Нетърпението предразполага и към недостатъци, като злоупотреба с наркотици, когнитивна и социална некомпетентност, неспособност за справяне с житейски несгоди, риск от психични заболявания.

Източник: БТА