Нещастният брак уврежда паметта
Нещастният брак уврежда паметта / ThinkStock/Getty Images

Лошият брак не само прави партньорите нещастни, но може да навреди и на паметта им, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Проучването на специалисти от университета на Охайо потвърждава предположението, че постоянният стрес, предизвикан от партньор или началник тиранин, възпалява невроните в мозъка и уврежда паметта. Главен виновник за неблагоприятния ефект се оказва имунната система.

Психолог разкрива тайни за брака

В експерименти с мишки изследователите са установили, че гризачите, които е трябвало постоянно да понасят по-едър и агресивен тиранин, не са в състояние да си спомнят пътя извън лабиринт - нещо, с което преди това са се справяли. Лабораторните животни са страдали от редовно "социално поражение" основно заради доминацията на "алфа" гризач.

Целта на експеримента е била да наподоби хроничния психологически стрес, изпитван от хора. Изследването, публикувано в сп. "Джърнъл ъв нюролъджи", може да даде нови насоки за лечение на индивиди, подложени на продължителен умствен тормоз.

Женени срещу неженени: Кой е по-щастлив?

"В случая говорим за хроничен, не за краткотраен стрес", казва професор Джонатан Годбаут от изследователския екип.

В първото по рода си изследване, целящо да установи връзката между краткосрочната памет и продължителния стрес, освен "социално поражение", при гризачите са наблюдавани и изменения в мозъка.

Ключът към щастливия брак се крие в приятелството

Сред тях са възпалителни процеси, предизвикани от имунната система в отговор на външния натиск. Свидетелство за имунна реакция е наличието в мозъка на стресираните гризачи на имунни клетки, известни като макрофаги.

Това е позволило на учените да установят, че проблемите с краткосрочната памет се дължат на възпаленията, предизвикани от имунната система.

Източник: БТА