/ iStock/Getty Images
Фотограф засне жълт пингвин на о-в Южна Джорджия и биолозите се затрудняват да обяснят необичайната му окраска, съобщи Лайв сайънс.

Снимката е направена от белгийския фотограф Ив Адам през декември 2019 г., когато е на двумесечна експедиция в Южния Атлантически океан, но той я разпространи чак сега. "Какъв късметлия съм!" написа Адам към нея.

Той разказа, че необичайната птица е ходела право срещу него насред "хаос от морски слонове, атлантически тюлени и хиляди други кралски пингвини". На брега е имало около 120 000 птици.

"Никога не бях чувал за жълт пингвин... Всички полудяхме, като се осъзнахме. Захвърлихме цялото оборудване и сграбчихме фотоапаратите си" - добави Адамс.

Кралските пингвини, както и близките им сродници императорските пингвини, обикновено са черно-бели, само на врата имат малко жълто. Необичайният пингвин е запазил жълтите си пера, но е изгубил черните, които обикновено се оцветяват от меланин.
Пингвините с необичайна окраска са много редки. Специалистите се затрудняват да обяснят причината само по външния им вид. Някои изненадващи цветове могат да се дължат на травма, на рана или болест. Други са предизвикани от мутации, например на пингвините с обратна окраска, при които типично белите части са черни. Албиносите пък въобще нямат меланин и са изцяло бели.

Жълтият пингвин има вродена мутация - леуцизъм, при която липсва само част от меланинът. На такова мнение е д-р Ди Бойрсма от университета на вашингтон, който не е участвал в експедицията. Главата на пингвина е кафява, така че той е запазил част от меланина.
Кевин Макгроу от Аризонския университет обаче мисли, че това е проява на албинизъм, защото албиносите могат да запазят някои немеланинови пигменти.
За точна диагноза специалистите трябва да имат пера за изследване.

Жълтият пингвин няма характерния жълто-оранжево-червен цвят на човката, няма и черни пера, но жълтият пигмент е запазен. "Не съм чувал за друга птица като тази - каза Макгроу. - Тази снимка ме хипнотизира."
БТА