/ iStock/Getty Images
Малка антикварна вещ с форма на чайник, открита в гараж в Англия по време на разчистване по време на карантината, е продадена за 390 000 британски лири (497 000 щатски долара), след като собственикът й я занесъл при специалист за безплатна оценка, съобщи Си Ен Ен.

Описан от британската аукционна къща Hansons като „находка на годината“, артикулът е идентифициран като рядък винен съд от 18-ти век, който носи знака на китайския император Цянлун.



С тегло само 362 грама, емайлираната и медна антика е украсена с флорален мотив и се отличават с малка дръжка и чучур. Собственикът на предмета го наследил от дядо му, който според аукционната къща е „придобил“ предмета „докато е действал в Далечния изток“ по време на Втората световна война.
„Беше в чанта“, каза основателят на Hansons Чарлз Хансън във видео, публикувано преди продажбата. "Продавачът нямаше представа. (Артикулът) беше стоял заключен в кутия, на рафт на шкафа, в къща в Южен Дербишир. И непознат за него - сега той знае - този предмет може да промени живота, финансово. "



Търговецът първоначално е изчислил , че рядкото съдче ще се продаде за между 20 000 и 40 000 британски лири (25 000 до 51 000 щатски долара), макар че преди продажбата той е преразгледал оценката си на между 100 000 и 150 000 британски лири.
БГНЕС