Населението на Земята стремително старее
Населението на Земята стремително старее / netinfo

Намаляването на раждаемостта и увеличаването на продължителността на живота в съвременния свят води до стремително застаряване на населението на Земята, твърдят експерти на ООН.

В централата на световната организация бе представен доклада „Развитие в застаряващ свят”. В близките десетилетия хората над 60 години ще бъдат половината от възрастното население на планетата, имайки предвид, че днес те са едва около 10%, прогнозират експертите. Днес в света има над 670 милиона пенсионери и всяка година техният брой се увеличава средно с 1,2 милиона.

По данни на ООН за последните 50 години продължителността на живота в света се е увеличила с 18 години и е достигнала 66 години. „Най-старата” част на света е Европа. Но тенденцията за застаряване скоро ще обхване цялата планета и в развиващите се страни през следващите десетилетия този процес ще се развива още по-интензивно, отколкото в индустриално развитите държави, смятат от ООН.

През 2050 г. 79% от старите хора ще живеят именно в развиващите се страни. ООН призовава всички страни предварително да обмислят пенсионната система, медицинското застраховане, трудоустройството и социалната адаптация на старите хора.