НАСА уволни скандалната астронавтка Лиса Новак
НАСА уволни скандалната астронавтка Лиса Новак / netinfo

Американската космическа агенция НАСА уволни в сряда астронавтката Лиса Новак, която беше замесена в скандален любовен триъгълник с двама свои колеги, предадоха световните агенции. Новак бе обвинена в опит за отвличане на своя съперница в любовта – астронавтката Колийн Шипман.

В началото на февруари тази година Новак пропътува с кола 1500 км от щата Тексас до Флорида, след което нападна на паркинг на международното летище в Орландо колежката си Шипман. Новак напръска Шипман със спрей с химикал. Мотив за нападението беше ревността, която Новак изпитвала към колежката си заради предполагаемата й любовна афера с командира на совалки от НАСА, астронавта Уилям Офелайн, в когото Новак била влюбена.

Новак беше арестувана на 5 февруари и тогава полицията каза, че тя вероятно е искала да убие колежката си от ревност. Срещу Новак обаче не бяха повдигнати обвинение за опит за предумишлено убийство, което предвижда наказание доживотен затвор.

Астронавтката беше обвинена само в опит за отвличане на колежката си, както и в опит за кражба, съпътствана с проява на агресия.