Наплив на туристи в Казахстан заради филма „Борат”
Наплив на туристи в Казахстан заради филма „Борат” / снимка: БГНЕС

Поговорката "Който се смее последен, се смее най-добре" се оказа напълно валидна за Казахстан и филма на Саша Барън Коен "Борат". Република Казахстан, която бе осмяна във филма, се радва на небивал туристически интерес, тъй като много хора идват просто да видят за какво става дума, предаде БГНЕС, като се позова на британския вестник „Сън”.

Средноазиатската държава, девета по големина в света, бе почти непозната на туристите преди успеха на "Борат". Държавните ръководители бяха убедени, че филмът накърнява репутацията на страната. Посланикът на Казахстан в Лондон Ерлан Идрисов заяви, че много казахи, видели филма по телевизията, са се почувствали обидени. Но сега става точно обратното, отбелязва таблоидът.

Ново проучване показва, че след премиерата на филма миналата година, хиляди хора по света са номинирали Казахстан като място номер 1, което трябва обезателно да бъде посетено през 2007 година. В резултат на това националният превозвач „Еър Астана” добави трети седмичен полет от Великобритания.

Големите международни хотелиерски вериги отвориха луксозни хотели в Алмати и Астана. Туристическите сайтове отбелязват 300-процентно увеличение на интереса към хотелите в Казахстан. Британският "Травълекс", който притежава верига от обменни бюра, трябваше да закупи допълнително казахстнаска национална валута тенге на стойност половин милион паунда, за да задоволи търсенето от страна на британските туристи.