/ iStock/Getty Images
Група учени от Китай, САЩ и Германия откриха следи от динозаври, живели през Юра, вторият период от Мезозойската ера.

Находките са открити в югозападната китайска провинция Гуиджоу.

Вкаменени следи, открити в песъчлива местност, вероятно са били оставени от тероподи и завроподи, - както малки, така и средни по размер. Тези древни динозаври са живели в ранния юрски период.

Учените са открили общо 31 следи от месоядни тероподи. Дължината на стъпалото им варира от 14 до 19 сантиметра. Според изследванията динозаврите са се движили със скорост от около 10 километра в час.

Откриха следи от необичаен вид месоядни динозаври в Австралия

Експертите са открили и поредици от следи от девет сауроподи - тревопасни динозаври, древри прародители от семейството на гущерите. Средната дължина на стъпалата им е 26,8 сантиметра.

Според учените откритията предполагат, че динозаврите, които са оставили следите си, са били много подвижни, - още един знак за широкия им спектър от видове и породи, както и за сложното им поведение.

Юра е вторият период от ерата на динозаврите /Мезозойската ера/. Започва преди около 200 милиона години и завършва преди около 145,5 млн. г. Разделя се на три епохи - ранна, средна и късна Юра, които от своя страна се поделят на векове.
БГНЕС