Найджъл Кенеди открива цикъла Концертмайсторите
Найджъл Кенеди открива цикъла Концертмайсторите / снимка: Sofia Photo Agency

Найджъл Кенеди открива цикъла "Концертмайсторите" тази вечер в зала 1 на НДК. Сред акцентите в афиша през новия сезон са концертите на Веско Панталеев-Ешкенази и Людмил Ангелов - на 31 октомври, Светлин Русев - на 13 ноември, Васко Василев - на 11 март, който за първи път от пет години насам ще се представи с класическа програма, Мила Георгиева - на 27 май, съобщиха организаторите от "Кантус фирмус".

Концерт за цигулка и оркестър номер 4 от Моцарт и Концерт за цигулка и оркестър от Бетовен ще изпълни Найджъл Кенеди тази вечер.

От 25 години Найджъл Кенеди е един от най-значимите цигулари, които Великобритания е дала на света. Неговата виртуозна техника, уникален талант и атрактивно излъчване откриват нови перспективи в музиката, отбелязват организаторите.

Като дете той се обучава в училището на Йехуди Менухин, след което продължава в "Джулиард скул" - Ню Йорк, при Дороти Дилей.

Цигуларят свири на четири континента с водещи оркестри и диригенти като Рикардо Мути, Саймън Ратъл, Джефри Тейт и Клаус Тенщет. Участва в най-престижните фестивали в Европа и САЩ.

От самото начало на кариерата си Найджъл Кенеди започва да записва. За компанията EMI той създава богата дискография, отличена с множество награди. Най-забележителният му запис - "Годишните времена" от Вивалди с Английски камерен оркестър, намира място в Книгата на рекордите "Гинес". Това е най-продаваното класическо произведение за всички времена - над 2 млн. копия. Албумът остава на върха на британските класации за класическа музика повече от една година, през която на всеки 30 секунди, всеки ден се продава по едно копие.

Компактдискът му с Концерта за цигулка и оркестър на Брамс, записан под диригентството на Клаус Тенщет, става номер едно в класацията за албуми на Woolworth, като надминава всички, включително албумите с попмузика. Записът на Кенеди на Концерта за цигулка и оркестър на Елгар е определен за най-добрия класически албум от Британската асоциация на звукозаписните компании (BPI) за 1984 г. и е обявен за "Запис на годината" от престижното списание "Грамофон".

Други забележителни записи на Кенеди са концертите от Чайковски, Барток, Сибелиус, Бетовен, Брамс, Берг, Менделсон, Брух, Вивалди и негов аранжимент на Черно-кафява и Бежова сюита на Елингтън. EMI издава и компактдиск със собствени композиции на Найджъл Кенеди, озаглавен "Кафка". В каталога му попадат също и камерни произведения от Дебюси и Равел. През 2000 г. той издава запис на концерт, базиран на музиката на рокгрупата The Doors.

През юни 2003 г. EMI Classics издава последната част от забележителното музикално пътешествие на Кенеди "East meets East", коeто възпява музикалните традиции на Източна Европа и Северна Африка. Албумът е записан през 2001 г. в Краков с полското фолклорно трио "Кроке" и е продуциран от Джаз Колман и Джон Стенли.

Сега за първи път след началото на 90-те Найджъл работи отново със стария си мениджър Джон Стенли. Именно тандемът Стенли-Кенеди създава хитовия запис "Годишните времена" на Вивалди. Едно десетилетие по-късно Найджъл Кенеди се връща към композитора, който го прави толкова известен. През октомври 2003 г. EMI издава първия от серията записи с творби от Вивалди с Берлинската филхармония. Албумът включва нова, поразителна версия на "Годишните времена" и два концерта, обновяващи репертоара на цигуларя.

Кенеди е носител на награда за "Изключителен принос към класическата музика" от Британските награди за класическа музика, както и номинация на Би Би Си за запис на годината в категорията World Music, посочва БТА. Негови компактдискове са отличавани два пъти от "Британската асоциация на филмовите и театрални артисти" и печелят телевизионната награда "Златна роза" в Монтрьо. Автобиографията на Найджъл "Винаги свиря", достига до пето място в класацията на "Сънди таймс" за най-продавани книги.

Найджъл Кенеди свири с такава страст, че лъкът на цигулката му се нуждае от специални грижи. Търсят се най-добрите конски косми от целия свят. Специалисти ги изследват ръчно и след като ги одобрят, ги поставят на лъка на Найджъл.

Сценичното му облекло е набавено съвсем случайно. След концертно участие в САЩ, в една съботна утрин, когато се приземява в Лондон, за да репетира за неделния концерт в "Royal Festival Hall", той открива, че е забравил концертния си костюм в Ню Йорк. Пазарът "Кемдън" бил отворен и Найджъл си купува черен смокинг, който все още му върши работа. Той струвал 25 лири, а единствената бяла риза, която намерил, била без яка и не позволявала да се сложи вратовръзка. Концертът е успешен, без враждебна критика. Свободата на движение при свирене с костюма предопределят неговата бъдеща употреба.

Найджъл Кенеди е страстен футболен запалянко и от дълго време е привърженик на "Астън Вила". Винаги, когато програмата му позволява, посещава мачовете на своя любим отбор. Наскоро той се ожени за дългогодишната си партньорка Агнешка. Има един син - Сарк, и разделя времето си между домовете си в Краков, Лондон и Молвърн.