Най-възрастният мъж е преживял две световни войни и е оцелял в Аушвиц (СНИМКИ)
Най-възрастният мъж е преживял две световни войни и е оцелял в Аушвиц (СНИМКИ) / ThinkStock/Getty Images

Израел Кристал от Хайфа, който е на 112 години, бе признат за най-възрастния мъж в света, предаде ТАСС, позовавайки се на в. "Аарец". Кристал е роден на 15 септември 1903 г. в Полша. Той е преживял две световни войни и е оцелял в лагера на смъртта Аушвиц, след което е имигрирал в Хайфа. Точната му възраст е 112 години, пет месеца и 25 дни.

Почина най-възрастният мъж на планетата

Предишният най-възрастен мъж на планетата Ясутаро Коиде почина през януари, два месеца преди да навърши 113 години.

За да бъде признат за най-възрастния мъж на планетата, Кристал е трябвало да предостави официално свидетелство, в което е вписана възрастта му, издадено през първите 20 години от живота му. Най-ранният документ, с който той е разполагал, обаче било брачното му свидетелство, издадено в Полша, когато е бил на 25 години.

Освен това той е фигурирал в регистрите на Аушвиц от 1944 г. и на гетото на Лодз от 40-те години на миналия век. Неотдавна обаче бил намерен документ от 1918 г. в регистъра на жителите на Лодз, където фигурирало името и датата на раждането му. Тогава той е бил на 15 години.

Още един израелски информационен портал "Уалла" съобщава, че представители на "Гинес" вече са се свързали с дъщерята на Кристал, за да я информират, че баща й е признат за най-възрастния мъж на Земята. Самата информация обаче още не се е появила на официалния сайт на Книгата на рекордите на Гинес.

Израел Кристал е роден в Зарнов. Когато е на 17 години, семейството му, което произвежда бонбони, се преселва в Лодз. Той остава в семейния бизнес до 1944 г., когато е изпратен в Аушвиц. Там загива съпругата му. В Хайфа се преселва през 1950 г. с втората си съпруга и сина им.

Най-старите четири сестри в света са на обща възраст 386 години

Макар и Кристал да е признат за най-възрастния мъж на Земята, доайен на човечеството е американката Сюзан Джоунс, която през юли 2015 г. навърши 116 години.

Източник: БТА