/ iStock/Getty Images
Закопнял за любов пеещ кит, терапевтично прасе, лакоми кози, допринесли за спасяването на библиотека от пожар, скакалци-нашественици са сред животните, намерили достойно място в новините в САЩ през тази година, предаде Ройтерс.

прасе
iStock/Getty Images

Терапевтичното прасе Лилу

Тревожни авиопасажери, опитали безуспешно да успокоят нервите си с коктейл или средства за подпомагане на съня, през ноември получиха възможност да изпробват нов "лек" на международното летище в Сан Франциско: терапевтично прасе.

Петгодишната Лилу - представителка на породата Джулиана, вече е част от летищната "Опашата бригада", която иначе се състои главно от терапевтични кучета, чиято цел е да успокояват тревожни пътници.

Издокарана с пилотска шапка, Лилу използва лакираните си в яркочервено копитца и муцуната си, за да наглася мелодии на своята играчка-пиано. След като изпълни терапевтичните си задължения, прасенцето се завръща при стопанката си в апартамент в центъра на Сан Франциско.

Козите могат да различават различни човешки изражения и предпочитат усмихнатите лица пред разгневените физиономии
ThinkStock/Getty Images

Кози, спасили библиотека от пожар

Ненаситно стадо кози получи признание за спасяването на президентската библиотека "Роналд Рейгън" от разразилия се в Калифорния пожар през октомври. Рогатите създания се нагостиха с пет хектара лесно запалими шубраци, създавайки непристъпна за пламъците площ. Петстотинте наемни кози, сред които екземпляри с имена като Винсент ван Гоут и Селена Гоутмес, обичат да похапват плевели и други инвазивни видове, подхранващи горски пожари, обясни стопанинът на стадото Скот Морис.

Изпълнявайки задачата си "всичко, което можеш да изядеш", козите допринесоха за опазването на ценни библиотечни съкровища като късче от Берлинската стена.
Нашествие на скакалци в Лас Вегас

Рояци скакалци, привлечени от ярките светлини, "нападнаха" Лас Вегас през юли.

Насекомите бяха толкова "изобилни", че бяха засечени от радара на Националната метеорологична служба. Миграцията им беше предизвикана от по-влажната от обичайното зима и топлата пролет. Нашествието им принуди някои хотели да загасят светлините си и да работят в мрак.

кит океан
iStock/Getty Images

Закопнял за любов кит

Специалисти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания (NOAA) съобщиха през юни, че за първи път са записали песен на един от най-редките китове на планетата от вида Японски (севернотихоокеански) кит.

Учените са използвали закотвени акустични записващи устройства, за да уловят повтарящи се повици, изпълнени от мъжки екземпляр от редкия вид. За период от осем години специалистите са записали четири отличителни песни на пет места в югоизточната част на Берингово море край бреговете на Аляска.

Досега учените са записвали песни на други видове китове, сред които Гърбати китове и Гренландски китове. Песен на Японски кит обаче се документира за първи път.

Специалистите преди са регистрирали само отделни звуци, издавани от представители на редкия вид.

Японските китове издават различни звуци, описвани като оръдейни залпове, пищене, чуруликане, пъшкане. Изследователите допуснаха, че влагайки ги в песен, самотният мъжки екземпляр вероятно е отправил любовен зов към партньорка.

дебела котка
/ iStock/Getty Images

Кончината на Сърдитата котка

През май САЩ и светът се простиха с една от най-големите интернет знаменитости - Сърдитата котка, прочула се с намусеното си изражение. Писаната, истинското име на която беше Тардар Сос, ни гледаше сърдито от кориците на списания и телевизионни реклами. Гръмпи кет дори се снима в собствен филм.

Косматата знаменитост с милиони почитатели в социалните медии се спомина на 7-годишна възраст през май след прекарана инфекция на пикочните пътища.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА